vineri, 24 iunie 2011

Mancatul compulsiv, pericol pentru dieta

Se traduce prin nevoia de a manca tot timplu cate ceva.

Mancatul compulsiv este o componenta a bulimiei nervoase si este definit conform DSM IV ca ingurgitarea intr-o anumita perioada de timp a unei cantitati de alimente care este in mod evident mai mare decat cea pe care ar manca-o cei mai multi indivizi in conditii similare.

Desi tipul de alimente consumate in timpul unui episod de mancat compulsiv variaza, acestea includ de regula dulciuri si alimente cu un inalt continut caloric, cum ar fi inghetata sau prajiturile. Un astfel de episod de alimentatie compulsiva poate fi sau nu planificat dina inte si este de obicei caracterizat prin consumarea rapida a alimentelor.

Iata cateva metode sa scapi de mancatul in exces pe fond emotional :

Nu sari peste mese. Daca mananci la fiecare 4-5 ore pe tot parcursul zilei, iti vei mentine concentratia de zahar din sange la un nivel optim si nu vei suferi de foame, ceea ce inseamna ca nu vei manca in exces.

Tine un jurnal in care sa scrii tot ce mananci pe parcursul unei zile, care este starea ta de spirit si notezi fiecare masa pe baza unui sistem de evaluare al senzatiei de foame ca cel de mai sus. Daca poti sa tii acest jurnal vei sti cum sa controlezi mai eficient momentele in care mananci pe fond de stres.

Fa exercitii fizice regulate. Chiar si o plimbare de 15-20 de minute te va ajuta sa tii nivelul de stres sub control si iti va programa mintea sa faca alegeri alimentare mai sanatoase.

Odihnesti. Studiile au aratat ca privarea de somn poate creste senzatia de foame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu